Şcoala Gimnazială din Belin este câştigătoarea competiţiei “eVacanţă!” 2012

03.12.2012
Ediţia a opta “eVacanţă!”, componentă a programului “Economia Bazată pe Cunoaştere”, derulat de MCSI, a reprezentat pentru copiii şi profesorii de la Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” din Belin (jud. Covasna) a doua participare în cadrul acestei competiţii. Dacă în 2009 s-ausituate pe locul 55, acum se pot mândri cu cea mai înaltă poziţie de pe podium, acumulând 91 de puncte. În timp ce copiii se bucură de premiile oferite de EBC, dascălii sunt mulţumiţi că pasiunea şi dăruirea cu care îşi fac datoria au fost încă o dată recunoscute.
La cea de-a VIII-a ediție a competiției ”eVacanță!” au participat 152 de școli și licee din comunitățile EBC, iar ceilalți câștigători sunt: Şcoala cu clasele I-VIIIBănia, Caraș Severin (90 puncte) – locul al II-lea, Şcoala Generală cu clasele I-VIII Vărăști, Giurgiu (88 puncte) – locul al III-lea, Şcoala cu cl.I-VIII - Şcoala Gimnazială, Grămești, Suceava (87 puncte) – locul IV, Şcoala cu clasele I-VIII nr.1, Jimbolia, Timiș (87 puncte) – locul V. De asemenea, premiul pentru ”Cea mai bună prezentare virtuală a comunitătii” a fost adjudecat de Şcoala de Arte și Meserii Cristești, Iași (87 puncte), iar cel pentru ”Cea mai bună activitate interdisciplinară” a fost obținut de Şcoala Generală cu clasele I-VIII Iernut, Mureș (87 puncte).
Rezultatul obţinut de Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor”a fost cu atât mai suprinzător pentru cadrele didactice de aici cu cât cei 10 copii incluşi în echipa de proiect nu beneficiau de o experiență vastă într-o astfel de competiție, acești elevi participând pentru prima dată la “eVacanță!”. Prima poziţie obţinută reprezintă ca atare o dovadă în plus a implicării elevilor și a cadrelor didactice în proiectul EBC, a pasiunii, perseverenței, cooperării şi muncii în echipă. Pe tot parcursul desfășurării activităților copiii au fost îndrumați de echipa EBC a școlii, alcătuită din profesorul pentru învățământul primar Iștoc Romeo, profesorul pentru învățământul primar Sibianu Anamaria, profesorul pentru învățământul primar Bădescu Dorina-Elisabeta și directorul unității de învățământ, profesor Păcurar Dorel.
Faptul că din peste 100 de școli participante la ediția a VIII-a a competiției, noi ne-am clasat pe cea mai înaltă treaptă, ne face să fim mândri de noi, de școala noastră, de elevi și de profesori, dar în același timp ne responsabilizează ca pe viitor să continuăm cu organizarea unor astfel de competiții atractive și motivante pentru elevi. Elevii s-au dedicat total acestei competiții, au lucrat cu drag la fiecare activitate în parte, atât individual cât și pe grupe de lucru, au participat la culegera informațiilor de pe teren pentru a putea duce la bun sfârșit anumite activități și s-au documentat pe internet pentru a rezolva anumite cerințe”, a afirmat Romeo Iştoc, membru al echipei de proiect.

Site al şcolii realizat în timpul competiţiei

Pentru că elevii au manifestat interes şi s-au implicat din tot sufletul în activităţile derulate, cadrele didactice le-au promis acestora că rezultatele muncii lor vor fi postate pe internet. Aşa se face că acum, toate materialele lor pot fi vizualizate atât pe site-ul şcolii cât şi pe Facebook.
Pe lângă premiile substanțiale ale competiției, elevii au fost motivați și de promisiunea cadrelor didactice de a realiza un site al școlii unde vor fi postate produsele elevilor începând cu “e-Vacanța!” și continuând cu toate activitățile pe care le vor realiza de acum înainte”, a arătat profesorul Romeo Iştoc.
De altfel, acest lucru s-a și întâmplat, în urma acestei competiții au fost create wiki-urile școlii (https://scoalagimnazialabelin.wikispaces.com/ și https://scoalaprimarabelin-vale.wikispaces.com/), precum și paginile școlii pe Facebook (www.facebook.com/bolonifarkassandor și www.facebook.com/scoalaprimarabelinvale).

Skippy, extraterestul dornic să cunoască comunitatea Belin

Elevii au răspuns prompt acestei competiții în care principala regulă era folosirea resurselor digitale, de altfel, un lucru deosebit de atractiv pentru elevi. Au redat printr-un filmuleţ istoria evoluţiei TIC, au fotografiat locurile cele mai importante din comuna Belin şi a adunat informaţii despre localitate de la instituţiile importante (bibliotecă, primărie etc.), de la oamenii din sat şi de pe internet şi au realizat o prezentare online a principalelor surse de energie regenerabiă.
Ceea ce a făcut diferenţa între materialele lor şi cele ale altor şcoli a fost ideea lor de a da cumva continuitate materialelor realizate. “Toate activitățile au fost la fel de interesante. Însă deosebită a fost ideea de a lega activitățile între ele, subiectele abordate fiind prezentate unui personaj fictiv, Skippy, venit de pe altă planetă și căruia elevii doresc să îi prezinte istoria calculatorului și a internetului, apoi să-l introducă în minunata atmosferă a comunei Belin, să-i prezinte cele mai minunate locuri, tradițiile și obiceiurile locale, activități ale elevilor și ale sătenilor, obiective turistice din comună. Această activitate a fost și una motivantă pentru elevi deoarece prin realizarea produselor și postarea acestora în mediul online, elevii au promovat comunitatea Belin”, a povestit profesorul.
În plus, această realizare a noastră a avut un impact pozitiv în şcoală, tot mai mulţi colegi şi elevi încep să se intereseze de acest gen de competiţie, de ceea ce însemnă EBC şi utilizarea tehnologiei digitale în cadrul activităţilor educative dar şi în afara acestora, a afirmat Romeo Iștoc.

“Îmi place să cred că proiectul EBC nu a ajuns la final, ci de abia începe”

external image BELIN%20poveste%205%20MIC.jpg
Competiția “eVacanţă!” a însemnat pentru profesorul Romeo Iştoc o nouă șansă de a-şi demonstra pasiunea pentru utilizarea resurselor digitale în activitățile curriculare și extracurriculare și implicarea sa în proiectul EBC. Determinarea de care a dat dovadă echipa EBC a școlii și munca depusă de elevi fost ingredientele care au clasat şcoala pe primul loc. La final de proiect EBC, dascălul încearcă sentimente de regret , dar se bucură de experienţele noi de care a avut parte în toţi aceşti ani.
Straduințele și rezultatele lui au fost însă răsplătite și cu unul din cele 10 titluri de ”Campion al educației digitale”, ce au fost conferite de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale celor mai merituoși dascăli din comunitățile EBC în cadrul Conferinţei naţionale “Campionii Educaţiei Digitale”, ce s-a desfășurat în perioada 19-20 noiembrie 2012 la București și care a marcat finalul programului de asistenţă tehnică în educație derulat în cele 229 de comunităţi din România.
“Întregul proiect EBC a fost pentru noi o nouă experiență de învățare, în care și-au făcut loc aplicații WEB 2.0, cum ar fi: Windows Movie Maker, Youtube Movie Maker, Photosynth sau Picasa. Îmi place să cred că proiectul EBC nu a ajuns la final ci de abia începe. Descoperirea unei noi aplicații online, legarea unei noi prietenii, realizarea unui nou proiect sau parteneriat repezintă pentru mine de fiecare dată un nou început. Un început pe care îl transmit mereu mai departe colegilor din școală dar și celor din școlile non-EBC. Ce a însemnat pentru mine EBC? A însemnat creativitate, muncă, perseverență, networking, motivație, inovație, recompensă, eficiență...îmi place să cred că acest șir de cuvinte îl vor putea continua la un moment dat alți profesori care vor descoperi Economia Bazată pe Cunoaștere”, a concluzionat dascălul.